Annonse
12:49 - 05. juli 2012

Obama-seier, kongressnederlag

For å forstå amerikansk politikk må du forstå den grunnleggende debatten om helsereformen.

Omstridt reform: Obamas ambisiøse helsereform har vært en polariserende faktor i amerikansk politikk, men høyesteretts kjennelse kan hjelpe Obama i valgkampen. Foto: Charles Dharapak/Scanpix
Annonse

Amerikansk høyesterett annonserte i forrige uke sin kjennelse vedrørende president Obamas helsereform («The Patient Protection and Affordable Care Act», ACA), som ble vedtatt med én stemmes overvekt av Kongressen i 2010. Høyesterett opprettholdt størsteparten av reformen – en stor seier for Obama. Men samtidig trakk de konservative dommerne opp noen historisk viktige grenser for de føderale myndigheters makt, noe som kan innskrenke Kongressens fremtidige handlingsrom. Kanskje kan man si at Obama vant, men at Kongressen tapte.

En rekke delstater og privatpersoner, samt næringsorganisasjonen National Federation of Independent Business, utfordret helsereformen som grunnlovsstridig på to punkter. Det ene punktet er det som kalles det «individuelle mandatet» (the individual mandate). Dette pålegger alle amerikanere å ha en eller annen form for grunnleggende helseforsikring. Det andre punktet er en dramatisk utvidelse av Medicaid, som er et behovsprøvd offentlig helseprogram. Medicaid blir administrert av delstatene, men finansiert i fellesskap med føderale myndigheter. Å delta i Medicaid er i utgangspunktet frivillig for delstatene, men i den nye loven har Kongressen lagt opp til et ultimatum: Hvis en stat velger ikke å delta i Obamas utvidelse, skal man automatisk også trekke absolutt all føderal støtte til det gamle Medicaid-programmet.

De fleste amerikanere er forsikret gjennom jobben, eller kvalifiserer for statlig hjelp (Medicaid) eller mottar alderspensjon (Medicare). Men omtrent en seksdel (cirka 50 millioner) er helt uten forsikring, enten fordi de velger det eller fordi de er uten jobb og ikke kvalifisert for statlig støtte. I realiteten blir disse nå pålagt å skaffe seg forsikring. Det eneste alternativet er å betale et beløp tilsvarende en gjennomsnittlig forsikringspremie (justert for husholdningens inntekt), som innkreves av skattemyndighetene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.