Annonse
15:35 - 12. januar 2012

Morfeus og vitenskapens fallitt

Søvnens gud er guden vi ikke klarer oss uten.

Zzzzzz...: Alle mennesker, alle dyr, alle levende skapninger sover. Men hva er søvn? Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Søvn er det som minner oss om at vi fremdeles ingenting vet. Denne uvitenhet er ikke farlig – søvn betinges ikke av forståelse. Farlig blir det når vitenskapen ikke vedkjenner seg sin begrensing; når den markedsfører en innsikt som ikke finnes, lover ekspertisens allmektige hjelp og tar til å manipulere det den ikke forstår. Søvn er sjelens egenskap, og søvnløshet er hevnen over den verdensanskuelse som ikke har plass til intet. Så hør oppfordringen: la ingen lege legge seg bort i din søvn.

 

Søvnløshet er en av vår tids store epidemier. Vi sover ikke, blir ikke trøtte, finner ikke lenger den salige roen som umerkelig skal lose oss gjennom grenselandet – over den mytologiske elven – til stedet der vi ikke lenger er. Vår tid er besatt av helse, velvære, prestasjon – parallelt forsvinner søvnen mellom fingrene våre, nesten som den setter seg på bakbena for å fortelle oss noe.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer