Annonse
15:35 - 12. januar 2012

Morfeus og vitenskapens fallitt

Søvnens gud er guden vi ikke klarer oss uten.

Zzzzzz...: Alle mennesker, alle dyr, alle levende skapninger sover. Men hva er søvn? Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Søvn er det som minner oss om at vi fremdeles ingenting vet. Denne uvitenhet er ikke farlig – søvn betinges ikke av forståelse. Farlig blir det når vitenskapen ikke vedkjenner seg sin begrensing; når den markedsfører en innsikt som ikke finnes, lover ekspertisens allmektige hjelp og tar til å manipulere det den ikke forstår. Søvn er sjelens egenskap, og søvnløshet er hevnen over den verdensanskuelse som ikke har plass til intet. Så hør oppfordringen: la ingen lege legge seg bort i din søvn.

 

Søvnløshet er en av vår tids store epidemier. Vi sover ikke, blir ikke trøtte, finner ikke lenger den salige roen som umerkelig skal lose oss gjennom grenselandet – over den mytologiske elven – til stedet der vi ikke lenger er. Vår tid er besatt av helse, velvære, prestasjon – parallelt forsvinner søvnen mellom fingrene våre, nesten som den setter seg på bakbena for å fortelle oss noe.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.