Annonse
22:40 - 20. september 2012

Ikke tråkk i salaten

Kosttilskudd og helsekost er ofte kommersielt kvakksalveri. Her er en vitenskapsbasert guide til vitaminenes, antioksidantenes og supermatens forunderlige verden.

Illustrasjonsfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

ESSAY

NRKs Folkeopplysningen har satt søkelyset blant annet på alternativ medisin, astrologi og healing. Men den mest utbredte formen for moderne kvakksalveri er likevel kosttilskudd, «helsekost» og motedietter. Pseudovitenskapelige kostholdsråd i medier, bøker og blogger hjelper fram et stadig større ernæringsvanvidd i samfunnet. Folk bruker hvert år milliarder av kroner på kosttilskudd og såkalte naturmidler som stort sett er unødvendige på sitt beste, eller direkte skadelige på sitt verste.

At interessen for mat og ernæring er stor, er i seg selv gledelig, men myter og pseudovitenskap er ingen vei til god ernæring. Helsekost handler mer om markedsføring enn helse, og mer om følelser enn fakta.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse