Annonse

Annonse

09:37 - 22. mars 2012

I pakt med naturen

Besserwisser: Erik Tunstad betrakter vitenskapen fra sin utkikkspost i havgapet.

Indianerne jaktet bøffelen til nær utryddelse i god tid før Buffalo Bill. De slaktet for fote – av og til lot de hele flokker råtne, de var bare ute etter tungene. Da de hvite kom, hadde indianerne for lengst utryddet langhornet bison, kjempeflodsvin, kamel, hest, huleløve, hulebjørn, sabeltanntigre, ulike mammut- og mastodontarter, kjempedovendyr – for å nevne noen få fra en omfattende katalog.

I våre forestillinger besitter urfolk – og der igjennom våre forfedre – en spesiell økologisk innsikt. Samer og indianere, inuitter og aboriginere er i sin natur mer naturvennlige enn moderne, hvite, vestlige menn. Vi har sett det på film, der de takker hjorten for at den ga sitt liv, vi har lest Høvding Seattles tale, der han formaner de hvite om ikke å ødelegge naturen.

Studier av virkeligheten gir et annet bilde. Finnmarksvidda er overbeitet. Inuittene holder på sin eldgamle tradisjon med fangst av grønlandshval – en art som straks er utryddet, og senest denne uken kunne vi lese at USAs Arapahoindianere dreper utrydningstruede ørner – av religiøse grunner. Og går vi tilbake i tid, var det ikke bare indianerne: Hvor ble det av Europas store pattedyr? Hvor er New Zealands moaer, eller Madagaskars elefantfugler? Hvor ble det av Australias store pungdyr? Lignende historier finnes fra alle kontinenter, og gir oss et deprimerende bilde av oss selv. Vi har spist oss over kloden som soldatmaur – intet levende blir tilbake. Ingenting av dette slår meg som oppsiktsvekkende økologisk.

HER !

Annonse