Annonse
12:41 - 05. juli 2012

Hva du tenker på når du stirrer på stein

Menneskehetens behov for å forstå hva som vil skje på jorden i nær fremtid, har skapt en ny tilnærming til dyp tid.

Permafrost på Svalbard: Mønstrene dannes av at øvre lag av grunnen tiner og fryser igjen med årstidene. Når grunnen trekker seg sammen i vinterkulden, skapes små lommer som fylles med smeltevann om sommeren; neste vinter fryser så vannet igjen og sprekkene utvides. Foto: Nasa
Annonse

Ta deg en tur ut, oppsøk den nærmeste fjellknausen, og stirr. Gjerne lenge. Det du ser sier litt om hvem du er. Med dette i tankene kan det være fristende å dele inn menneskeheten i tre kategorier, sånn for enkelhets skyld:

Kategori 1: De likegyldige. De som kun ser gråstein er ikke spesielt opptatt av det uorganiske i naturen, og velger å fortsette utforskningen av knausen ved å lete etter markjordbær.

Kategori 2: De interesserte. Finner spennende linjer og fargenyanser, sjekker om det finnes krystaller og lurer på om bergarten er skifer eller kalkstein. Putter en fin liten stein i lommen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»
«Jo mindre strenge opptakskravene er, jo mindre tillit vil staten ha til medlemsvalgte stipendkomiteer.»
«At et samlet fagmiljø kritiserer loven, bør få alle varsellamper til å ringe.»