Annonse
12:41 - 05. juli 2012

Hva du tenker på når du stirrer på stein

Menneskehetens behov for å forstå hva som vil skje på jorden i nær fremtid, har skapt en ny tilnærming til dyp tid.

Permafrost på Svalbard: Mønstrene dannes av at øvre lag av grunnen tiner og fryser igjen med årstidene. Når grunnen trekker seg sammen i vinterkulden, skapes små lommer som fylles med smeltevann om sommeren; neste vinter fryser så vannet igjen og sprekkene utvides. Foto: Nasa
Annonse

Ta deg en tur ut, oppsøk den nærmeste fjellknausen, og stirr. Gjerne lenge. Det du ser sier litt om hvem du er. Med dette i tankene kan det være fristende å dele inn menneskeheten i tre kategorier, sånn for enkelhets skyld:

Kategori 1: De likegyldige. De som kun ser gråstein er ikke spesielt opptatt av det uorganiske i naturen, og velger å fortsette utforskningen av knausen ved å lete etter markjordbær.

Kategori 2: De interesserte. Finner spennende linjer og fargenyanser, sjekker om det finnes krystaller og lurer på om bergarten er skifer eller kalkstein. Putter en fin liten stein i lommen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse