Annonse
12:41 - 05. juli 2012

Hva du tenker på når du stirrer på stein

Menneskehetens behov for å forstå hva som vil skje på jorden i nær fremtid, har skapt en ny tilnærming til dyp tid.

Permafrost på Svalbard: Mønstrene dannes av at øvre lag av grunnen tiner og fryser igjen med årstidene. Når grunnen trekker seg sammen i vinterkulden, skapes små lommer som fylles med smeltevann om sommeren; neste vinter fryser så vannet igjen og sprekkene utvides. Foto: Nasa
Annonse

Ta deg en tur ut, oppsøk den nærmeste fjellknausen, og stirr. Gjerne lenge. Det du ser sier litt om hvem du er. Med dette i tankene kan det være fristende å dele inn menneskeheten i tre kategorier, sånn for enkelhets skyld:

Kategori 1: De likegyldige. De som kun ser gråstein er ikke spesielt opptatt av det uorganiske i naturen, og velger å fortsette utforskningen av knausen ved å lete etter markjordbær.

Kategori 2: De interesserte. Finner spennende linjer og fargenyanser, sjekker om det finnes krystaller og lurer på om bergarten er skifer eller kalkstein. Putter en fin liten stein i lommen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».
«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»