Annonse
14:29 - 10. februar 2012

Historien om en romersk katapult

Studiet av militær teknologi kaster nytt lys over hva som egentlig skjedde da Romerriket gikk under.

Katapult: Slik ble beleiringskrig ført fra 500-tallet til slutten av korstogene. Illustrasjonen er fra Sicilia, et område som blandet vestlig, bysantinsk og islamsk kultur. Legg merke til katapulten, en trebuchet drevet av trekkraft.
Annonse

Leif Inge Petersen ved Høgskolen i Sør-Trønderlag har forsket på beleiringskrigføring etter Romas fall.

– Det har vært vanlig å si at kunnskap og kultur fra Romerriket først og fremst overlevde i Bysants, altså det østromerske riket og innenfor den islamske verden. Jeg startet på et prosjekt om hvordan militær kunnskap ble tilbakeført til Vesten. Men da jeg begynte å undersøke originalkildene, fant jeg raskt ut at standardfortellingen ikke hang på greip. Kildene viste meg nemlig at Romas kunnskaper om blant annet militær teknologi og administrasjon aldri var gått tapt.

– Dette lyder radikalt. Den vanlige fortellingen går jo ut på at det aller meste av kultur og teknologi gikk tapt ettersom barbarene herjet og det vestromerske riket gradvis gikk i oppløsning på 400-tallet?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»