Annonse
11:50 - 20. desember 2012

Grønn vekst er mulig

Klimapessimistene bør lære av fortiden før de spår om fremtiden.

Muligheter: Veksten av vindmølleparker viser at det er lønnsomt når man tar markedet i bruk i miljøets tjeneste. Disse vindmøllene står i California Foto: David Mcnew/Scanpix
Annonse

Klimautfordringen er sannsynligvis den største og mest alvorlige utfordringen verden står overfor. Det er lett å konkludere at liberale demokratier ikke er skrudd sammen for å håndtere slike utfordringer, slik Jørgen Randers antyder. Eller at vi trenger en helt ny og radikal form for tenkning og omlegging av samfunnet som kombinerer en variant av Næss’ dypøkologi med modernismens krav til form og estetikk, slik Atle Midttun og Nina Witoszek tar til orde for med konseptet økomodernitet.

Jeg er uenig. Det er selvsagt liten grunn til å feire de små skritt som ble tatt i Doha. I FN er det den som vil minst som bestemmer mest. Og det er dessverre ganske mange som ikke vil så veldig mye. Det er imidlertid langt fra å kritisere manglende fremgang i FN – som vel aldri har vært kjent for handlekraft – til å mene at liberalt demokrati, som kjennetegner den vestlige verden, per definisjon ikke vil makte å løse klimautfordringen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»