Annonse
21:18 - 16. februar 2012

Forbrytelse og straff i Lilynorway

Vi overlater gjerne våre underlødige hevnfantasier til populistiske tv-serier.

Kulturelle forskjeller: Lilyhammer med Steven van Zandt og Anne Krigsvoll avkler den nasjonale arvesynden: Nordmenn er konfliktsky. De er handlingslammede og skinnhellige. Foto: Rubicon/NRK
Annonse

Tablå 1: I Halden finnes «verdens mest humane fengsel» ifølge ukemagasinet Time. Dette nye superfengselet er innrettet med sofakroker, klatrevegger og lekre enkeltrom med flatskjerm. På fengselsmuren (som fangene ikke ser innenfra, fordi den er kamuflert av trær) har en graffitikunstner laget malerier som symboliserer straff på en lekende og uhøytidelig måte. Fangevokterne kalles omsorgsarbeidere og går typisk kledd på samme måte som de innsatte. «Hele meningen er at vi ikke skal fremstå autoritære», uttaler fengselsdirektøren til den danske avisen Politiken. «Gjør man det får man hurtig en ’oss mot dem’-kultur.»

 

Tablå 2: En amanuensis fra Lillehammer (det er meg) gripes av en apokalyptisk stemning når han besøker landets hovedstad. Ambassadefolk gripes av den samme engstelighet. Tablået fortoner seg i grelle konturer. Tiggere. Svensker som smisker for fylliker. Nyrike som griser med penger og sitt øvrige avfall. NSB har på forhånd advart amanuensen mot typer på sentralbanestasjonen som tilbyr å rulle hans rullekoffert for ham. Han møter narkomane og dealere, når han på egen hånd ruller ut på Karl Johan. Han hører om gjenger. Om billettkontrollører som knivstikkes. Om hold-ups og overfallsvoldtekter en masse og om det som er enda verre. Han vet at det i nærheten sitter en forfatter og massemorder, som foreløpig er idømt livslang terapi.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»