Annonse
22:12 - 28. juni 2012

EUs spanske skjebnetime

Den spanske krisen er viktig fordi den viser de komplekse dynamikkene i Europas krise.

Nedadgående: Kurvene peker ikke riktig vei for Spania, og nordeuropeere bør følge nøye med, mener Agustín Menéndez. Her fra børsen i Madrid i mai. Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix
Annonse

KRONIKK

EU går inn i sitt femte år med en krise som er i ferd med å bli eksistensiell – et spørsmål om å være eller ikke være. En lang skygge av finanskollaps har lagt seg over Spania. Hvordan kunne det gå så ille med det som en gang var en rollemodell?

I 2007 ble Spania kalt Europas California. Den sosialdemokratiske presidenten José Luis Zapatero proklamerte at Spania var blitt rikere enn Italia, og snart ville de passere Frankrike. Den spanske veksten var bunnsolid. I 2007 bygget Spania 750 000 nye boliger, like mye som Frankrike, Tyskland og Storbritannia til sammen. Spania var Europas solskinnsstat. Eller var det virkelig det?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»