Annonse
13:13 - 21. juni 2012

Er du venn med en robot?

Med sosiale medier kan vi kommunisere med folk vi aldri har truffet. Men er det sikkert at din venn på nettet ikke er en robot?

Robotens far: Alan Turing endte sitt liv ved å spise av et eple han selv hadde dynket i cyanid. Metaforisk kan vi si at hans ideer idag har våknet fra dvalen, slik Snøhvit gjorde. Illustrasjon: Scanpix
Annonse

KRONIKK

Alan Turing (23. juni 1912–7. juni 1954) var en britisk matematiker som levde et dramatisk liv. På tross av at han som kodeknekker for de allierte var en viktig bidragsyter til utfallet av andre verdenskrig, ble han forfulgt og dømt for homoseksualitet i sitt hjemland, og tok sitt eget liv 41 år gammel. Den berømte Harvard-professoren Steven Pinker sier i sin siste bok følgende om Turing:

«Det ville være en overdrivelse å si at den britiske matematikeren Alan Turing forklarte grunnlaget for all logisk resonnering, oppfant den digitale datamaskinen, løste kropp-sjel problemet, og reddet den vestlige sivilisasjon. Men det ville ikke være mye av en overdrivelse.»

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme