Annonse
15:52 - 25. oktober 2012

En vaksine mot hovmod

«Hallo venn» er sjanseløs mot halloween. Spøkelsene er kommet for å bli.

Skummel kos: Halloween skiller seg ut i forbrukskalenderen fordi det er den eneste feiringen i året som ikke selger et budskap om idyll. Foto: Scanpix
Annonse

KRONIKK

Like årvisst som at handelsstanden pusher gresskar og spøkelseseffekter i slutten av oktober, er at avisspalter og blogger tar til orde mot den importerte skikken som «ikke har noe med norsk kultur å gjøre» og som har «negativt fokus på hekser, djevler og dødning-skaller» – for å sitere den vanligste kritikken. Dødningkarnevalet 31. oktober skiller seg nemlig ut i forbrukskalenderen fordi det er den eneste feiringen i året som ikke selger et budskap om idyll. Uhyggen er fremmed for en hyggefiksert norsk kultur, og derfor arrangeres det mange steder alternative, snille karneval: «hallo venn» istedenfor halloween. Her er det skumle borte, ikke en eneste dødningeskalle er å se. Barna skal få «ha det gøy i trygge omgivelser». Men til tross for appellen om snillhet og trygghet er «hallo venn» sjanseløs mot halloween. Spøkelsene er kommet for å bli.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse