Annonse
15:03 - 27. september 2012

Ekte placebo

Norsk forskning på placeboeffekten viser hvilken rolle negative følelser spiller på legekontoret, og er på sporet av gåtefulle kjønnsforskjeller.

Store forventninger: Andreas Wahl i NRKs Folkeopplysningen undersøker placeboeffekten ved å se på hvordan folk rangerer smerte med og uten en juksekrem. Forskere ved Universitetet i Tromsø gjør lignende forsøk, men bruker intens varme istedenfor isvann. Foto: NRK
Annonse

NRKs Folkeopplysningen har i flere programmer vist at alternativ medisin ikke virker. Verken homeopati eller akupunktur «slår» placebo i kliniske utprøvninger. Men hvordan virker placeboeffekten? På hvem? Og hvordan kan den utnyttes?

Internasjonalt har forskning på placeboeffekten skutt fart de siste tyve årene, og den norske psykologen Per M. Aslaksen har på kort tid markert seg sterkt i feltet, blant annet med nye funn om hvordan negative følelser, frykt og stress henger sammen med smerte.

– Det slutter aldri å overraske meg hvor sterkt mentale prosesser påvirker kroppslige funksjoner, sier Aslaksen, som tilhører forskergruppen for affektivt og kognitivt nevrofag ved Universitetet i Tromsø.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Enhver by med respekt for seg selv skal bli en smartby.»