Annonse
14:44 - 03. august 2012

Ekspedisjonssommer

Jeg forsker på miljøkonsekvenser av store vulkanutbrudd, og kunne egentlig holdt meg her hjemme, kanskje dratt på feltarbeid til Vestfold, men det ble Sibir.

Supervulkan: E18 over Liertoppen ble for 300 millioner år siden dekket av glødende lavastrømmer etter at en supervulkan eksploderte og etterlot seg et gigantisk krater. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

E18 sørover fra Oslogryta er den viktigste ferieveien for mange familier, enten man skal besøke familie, hytta, dyreparker eller avsidesliggende svaberg. Tar du denne turen i sommer, er det verdt å kaste noen stjålne blikk mot veiskjæringene, altså der bergarter er blitt sprengt og kuttet slik at man kan se hvordan de ser ut på innsiden. Her er et par av de viktigste tingene du bør kikke etter: En supervulkan som eksploderte og etterlot seg et gigantisk krater (det vil si Drammensgranitten på Liertoppen og utsikten nedover mot Lier og Drammen) og store områder som ble dekket av glødende og tykke lavastrømmer (det vil si de svarte og til tider rødlige veiskjæringene i områdene omkring Holmestrand).

Tidsmessig befinner vi oss omtrent 300 millioner år tilbake i tid, da hele det nordlige Europa eksploderte i et inferno av smeltet stein. Siden jeg forsker på miljøkonsekvenser av store vulkanutbrudd, kunne jeg egentlig holdt meg her hjemme, kanskje dratt på feltarbeid til Vestfold eller Bærum. Men jeg dro ut, til Argentina, Sør-Afrika, Grønland, Svalbard og Sibir. Ikke slik å forstå at det er lokkende land eller eksotiske reisemål som avgjør hvor jeg tar med meg geologihammer og kompass (for jeg drar til Vestfold også), men det er som regel slik at jeg ender opp på steder langt utenfor allfarvei.

Et eksempel er Karoo i Sør-Afrika og byen Queenstown, som jeg har besøkt mange ganger i løpet av de siste tolv årene fordi geologien i området er både unik og spennende. Typisk nok er dette åpningssetningen i beskrivelsen av byen i mitt eksemplar av Rough Guide: «There’s no reason at all to pause in QUEENSTOWN». Som regel finnes ikke stedene jeg besøker beskrevet i noen guidebok. De somrene da uker må ofres til fordel for geologien, gjøres det med glede, for opplevelsene av kultur, folk og landskap er ofte noe utenom det vanlige (og garantert fritt for både backpackere og pensjonister på luksusferie). Dette er ikke nødvendigvis steder jeg ville ha tatt med kone og unger til i fellesferien, for både byene og landskapet kan være litt krevende.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme