Annonse
12:53 - 12. juli 2012

Djevelen i detaljene

Higgs-partikkelen kan være nålen som stikker hull på den største verkebyllen i vår tids vitenskap.

Teoretisk: Et par gjetninger og litt triksing med symmetrier ledet til leddet i ligningen som kunne beskrive masse. Prisen var at Higgs-partikkelen måtte oppdages. Her forklarer Peter Higgs teorien på sitt gamle kontor i Edinburgh. Foto: Murdo Macleod/ Scanpix
Annonse

Det sies at matematikk er naturens språk. Men kan ligninger på et ark virkelig lære oss noe vi ikke visste fra før? Forrige uke annonserte fysikere ved Cern i Sveits at de har sett spor etter en hittil ukjent partikkel. Antagelig er det den som lyder navnet Higgs-partikkelen, og som vi har lett etter i femti år. Alle – fra fysikere til tabloidaviser – er enige om at dette er enormt spennende. Men hva betyr det? Hvilke konsekvenser har det – for forskning, for forståelse, for folk flest?

Oppdagelsen av Higgs-partikkelen er viktig, men de umiddelbare reaksjonene er ikke nødvendigvis de mest interessante. Det ligger et dypere resultat her enn at forskere har funnet en ny partikkel å leke med. Oppdagelsen har implikasjoner for hele forskningsmetoden vår.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Ideer

Men Nato og regjeringen har et forklaringsproblem, som utvalget ikke svarte på.
Stortingets rolle er ikke å fungere som en internasjonal domstol med folkerettslig spisskompetanse.