Annonse
11:20 - 19. juli 2012

Diagnose: Sjekklistemonomani

Breivik-saken viser hvordan psykiatriens bruk av sjekklister og manglende interesse for barns utvikling svekker forståelsen av mennesker.

Feil bruksanvisning: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby lot være å tenke på hvordan menneskeliv henger sammen, og konkluderte bemerkelsesverdig, skriver Henrik Vogt. Foto: Stian Lysberg L Solum/Scanpix
Annonse

Psykiatere og psykologer ønsker med rette å fremstå med et troverdig fagfelt, men vi skal være skeptiske når de hever diagnosemanualen og gir inntrykk av objektivitet. Filosofen Platon sa: «Enhver som etterlater seg en skreven manual, og likeså enhver som mottar den, i den tro at et slikt skrift er klart og sikkert, må være særs enkel til sinns.»

Først: Diagnoser er ikke sykdommer. De er språkstørrelser som brukes til å beskrive det som anses som sykt. Diagnoser er ikke noe mennesker «har» eller «er». De står i en bok. Diagnoser endres når diagnosemanualer endres. Mennesker er landskap – i stadig endring og uten klare grenser. Diagnosene er som stillestående kart – med grenser. Kart er nyttige, men gir dårlig orienteringshjelp hvis man ikke hever blikket.

 

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»