Annonse
23:22 - 10. mai 2012

Copyright på menneskerettigheter

Kritikken av Oslo Freedom Forum fremstår som noe man overtok sammen med foreldrenes Che Guevara-t-skjorter.

Annonse

Gjennom Nobelinstituttet og Oslo-prosessen er Norge og Oslo blitt et varemerke for fredsarbeid. Det er derfor neppe tilfeldig at Thor Halvorssen – «menneskerettighetenes James Bond» – har valgt å legge Oslo Freedom Forum (OFF) til nettopp Oslo. Men til tross for menneskerettighetenes semi-sakrale status i Norge, møtes OFF fortsatt med en påfallende ambivalens. Som utenforstående skulle man nesten tro at kritikerne visste noe om Halvorssen som offentligheten ikke vet.

Latin-Amerika-Gruppen (LAG) mener at Halvorssen og Human Rights Foundation ”«kjøper makt til å definere skurker og helter». Synspunktet var tema for et møte Halvorssen ikke var invitert til å delta på denne uken – i følge Eirik Vold et bevisst valg fra LAGs side. Et minst like stort problem som eventuelle høyrekrefters forsøk på skaffe seg definisjonsmakt gjennom «økonomiske muskler», er venstresidens monopol på bruken av menneskerettighetskampen til egne formål.

Halvorssen har likevel ingen grunn til å klage på manglende støtte i norsk offentlighet. De fleste er enige om at det som skjer scenen i forumets regi er både imponerende og rørende. Det er hva som eventuelt skjer bak scenen, det stilles spørsmål ved. Hvor får Halvorssen og den amerikanske organisasjonen Human Rights Foundation pengene fra? Halvorssen svarer selv, i et 27 sider langt dokument, som sirkulerer blant journalister og andre interesserte.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.