Annonse

Annonse

22:07 - 19. april 2012

Blodets bånd

Man kan ikke ta for gitt at det finnes én felles forståelse av slektskap.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner

I et nylig avsluttet forskningsarbeid om genetisk veiledning av pakistansknorske familier viste det seg at legene ikke kunne være sikre på om det var biologisk slektskap eller ikke mellom foreldrene. Hvorfor kan ikke legene være sikre på at svarene de får er riktige? Hvilken betydning kan det ha at legene ikke har kunnskap om at slektskapsbegrepet ikke er entydig?

Et sentralt spørsmål i den genetiske veiledningen var: Er dere i slekt med hverandre? Svaret hadde betydning for beregning av parenes risiko for reproduktive hendelser som arvelige og medfødte sykdommer hos barn.

 

Generelt har alle par som får barn, 2–3 prosent risiko for at barnet vil ha en alvorlig medfødt eller genetisk tilstand. Hvis paret er søskenbarn, øker risikoen til 4–6 prosent fordi søskenbarn i tillegg har økt risiko for å få barn med det som kalles autosomale recessive tilstander. Dette fordi det er økt sjanse for at begge i et søskenbarnpar har arvet en felles mutasjon fra besteforeldrene. De aller fleste søskenbarnpar får dermed friske barn, selv om vi gjennom tidligere debatter i Morgenbladet og i andre medier kan få inntrykk av det motsatte.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse