Annonse
15:44 - 28. juni 2012

Avslører myten om intuisjonen

Kan vi stole på leger og investeringsrådgivere? Og lever vi mest for opplevelser eller minner? Psykolog og nobelprisvinner Daniel Kahneman forklarer menneskesinnets svakheter.

Tviler på intuisjonen: – Vår intuisjon fungerer for det meste utmerket. Men det er interessant å undersøke når den svikter, mener psykolog Daniel Kahneman. Foto: Scanpix
Annonse

–  Professor Kahneman, du har brukt hele ditt yrkesaktive liv på å studere snarene menneskesinnet kan gå i. I boken din beskriver du for eksempel hvor lett det er å øke et menneskes vilje til å bidra med mer penger til felleskassen.

– Du må bare passe på at det rette bildet henger over pengebøssen. Hvis det er et par øyne som stirrer på dem fra veggen, vil folk bidra med dobbelt så mye som hvis det er et bilde av blomster. Mennesker som føler seg iakttatt, oppfører seg mer moralsk.

– Og dette fungerer selv om vi ikke tar notis av bildet på veggen?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»
«Så siter meg gjerne igjen, men gjør det riktig neste gang.»