Annonse
13:16 - 02. august 2012

Aristokrat og oppvigler

Amerikas sønn og største kritiker er død.

«Ta meg vekk herfra!»: Gore Vidal drømte om forsoning med sitt kjære Amerika. Tirsdag døde han, 86 år gammel. Foto: Scanpix
Annonse

NEKROLOG

Gore Vidal var en kjempe i verdenslitteraturen. Så kjent var hans ry som forfatter og debattant at folk over alt, som i Norge, visste hvem han var uten å ha lest et eneste ord av det han skrev. Berømmelsen bygde på hans status som opplyst aristokrat, om uttrykket lar seg bruke på en amerikaner, og hans celebre liv på 1960-tallet, da halvsøsteren Jackie giftet seg med John F. Kennedy. Selv definerte han seg som «a real american son» med røtter tilbake til The Founding Fathers, med medfødt plikt til å forsvare den amerikanske konstitusjonens egalitære og demokratiske prinsipper mot alle dem som brukte penger og de politiske institusjonene til å undergrave den for å berike seg. Det er nådeløse folk å stå opp mot, og hans «Remember, we kill presidents in this country» ble hans profetiske varemerke med Kennedys død.

Han gikk selv i eksil etter dette, og gjentok flere ganger at han aldri ville overlevd hvis han ikke på forhånd hadde vært økonomisk uavhengig. Som ung tjente han seg rik på tv-serier og filmer i Hollywood, rik nok til å stå i mot angrepet etter hans kritikk av Reagan-regimet i Armageddon på 1980-tallet. Avis for avis, tidsskrift for tidsskrift, universitet for universitet lukket seg for ham mens artiklene som undergravde hans status som forfatter og menneske haglet, blant annet med ryktene om at han som følge av sitt utsvevende liv som homoseksuell hadde fått aids. Han svarte dem i Playboy – Hugh Hefner var den eneste som ville trykke ham. «Bortsett fra en liten øyekatar den vesle kattepusen vår har gitt meg, er jeg frisk som en fisk!» Men alvoret var ikke til å ta feil av. Det var ham eller dem: «Gir de seg ikke drar jeg fra plass til plass i hele USA og forteller folk at de er styrt av tre prosent av befolkningen til de skyter meg!»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.