Annonse
15:31 - 16. august 2012

Forskertalenter

Annonse

Gode forskere setter varige spor. Tenk deg om – hva var det de drev med, de folkene du husker fra verdenshistorien? Du kommer sikkert på Aleksander og Julius Cæsar, men også på Arkimedes, Sokrates og Aristoteles. Du husker Shakespeare, men også Columbus, Galileo og Newton. Alle kjenner Einstein, men hvilke ungdommer kjenner 1950-tallets filmstjerner?

Gode forskere er omspunnet av myter og innhyllet i romantikk. Forskere florerer i populærlitteraturen og er intelligente, fremsynte, livsfjerne, megalomane, av og til skremmende og til og med onde, men alltid enestående. Forskere skaper fremtiden. De gjør tilværelsen rik og behagelig, de truer vår tilvante eksistens, og det er forskerne vi går til for løsninger, enten det er snakk om klodens miljøproblemer, livstruende sykdommer eller krig og konflikter.

Forskning viser at fett gjør fet, fisk gjør frisk og at det er sammenheng mellom kosthold, helse og velferd, at isbreer minker og havet stiger, at det er færre kriger og mindre vold. Kan vi belegge våre påstander med forskning får de en særlig tyngde, noe som viser den autoriteten forskningen har i vårt samfunn.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»