Annonse
04:00 - 05. august 2011

Vrangforestilling og klokskap

Han var slett ikke sinnssyk. Morderen fra Oslo visste hva han ville og hva han gjorde: drepe sosialdemokrater. Hva skal vi stille opp mot slik en grotesk rasjonalitet?

En ensom ridder: Anders Behring Breivik hentet inspirasjon fra filmen Der Baader Meinhof Komplexmed Moritz Bleib i rollen som Andreas Baader, en av lederne for en lukket kommandogruppe som fikk et helt land til å holde pusten. Foto: European Film Academy
Annonse

Massemord er hardt arbeid, det har vi visst siden Heinrich Himmlers taler til SS i Poznan i 1943. Anders Behring Breivik forberedte seg på dette arbeidet. Han så med mistro på middelklassebarnet i dagens idylliske Norge - seg selv. «Du er din egen verste fiende,» skriver han i tredje del av sin «europeiske uavhengighetserklæring», som både fungerte som dagbok og håndbok.

Enmanns-selvmordsbomberceller lar seg ikke infiltrere av muldvarper, bare av skrupler og depresjon. Dette måtte han forsvare seg mot. Behring Breivik lånte et eksempel av fienden, jihadistene: bønn fem ganger daglig, noe som gir en fabelaktig styrkning av moralen. I henhold til de kristne vestlige landenes bønnetradisjon var Behring Breivik imidlertid ikke noen troende mann. Han praktiserte i stedet en variant av det Michel Foucault har kalt «omsorgen for seg selv»: Et egenkonstruert mentalt treningsprogram, en førti minutters spasertur hver dag, mens han hørte på musikken til den høyreradikale svenske artisten Saga på Ipoden og tenkte på Saken - muslimene som snart kommer til å oversvømme oss, og forræderne som åpner portene for dem. Han bevæpnet seg mot sin egen menneskelighet. Til og med kvinner må han drepe, skriver han; selv de pene, til tross for at han som ridder skal forestille å være utpreget ridderlig. Dette gjentok han for seg selv igjen og igjen i løpet av spaserturene. For å avreagere la han seg til å spille enmanns-skytespill, som han elsket for realismen deres. Slik bevarte han en sunn sjel i et sunt legeme.

Vanviddet er, som forræderiet, et spørsmål om tiden. En einstøing som lager en bombe, tenner lunten, og begår massemord på sosialdemokrater senere samme dag, kunne regnet med pengebelønning, høyeste utmerkelse og champagnemottagelse i Berlin - det er jo bare snakk om menneskeliv. Var de pårørende til innsatsgruppene og SS sinnssyke, var Operasjon Barbarossa et kollektivt raserianfall? Rettspsykiatriens kategorier er ikke til hjelp. Gjerningen må ses i lys av det 20. århundret. Vi har kjent Behring Breivik lenge. Vi hadde bare glemt ham.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse