Annonse
04:00 - 29. juli 2011

Vår forakt for svakheit

Nasjonalismen og framandhatet var ikkje det farlegaste i massemordaren sin pressepakke.

Pressepakka: Gjerningsmannens eiga bildemateriale og forhistorie blei publisert ukritisk før media fekk summa seg. Kronikkforfattaren meiner vi treng større rom for svakheit og det å gjere feil. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix
Annonse

«Min største frykt nå er at han fortsatt spiller oss - mediene, opinionen - som et piano.» Slik formulerte NRK-journalisten Peter Svaar dilemmaet som må ha martra alle mediefolk i dekkinga av terroraksjonane.

Publikum måtte få vita kva som skjedde, kva som kunne komma til å skje, kva som hadde skjedd og kvifor. Den einaste personen som hadde sjanse til å førebu denne mediedekninga, var gjerningsmannen.

Då massemordaren reiste for å drepe, hadde han då også lagt pressepakken klar med bildemateriale, forhistorie, «sjølvbiografi» og grunngiving. Alt like profilert og regissert som PR-materiale brukar vera.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.