Annonse
04:00 - 29. juli 2011

Vår forakt for svakheit

Nasjonalismen og framandhatet var ikkje det farlegaste i massemordaren sin pressepakke.

Pressepakka: Gjerningsmannens eiga bildemateriale og forhistorie blei publisert ukritisk før media fekk summa seg. Kronikkforfattaren meiner vi treng større rom for svakheit og det å gjere feil. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix
Annonse

«Min største frykt nå er at han fortsatt spiller oss - mediene, opinionen - som et piano.» Slik formulerte NRK-journalisten Peter Svaar dilemmaet som må ha martra alle mediefolk i dekkinga av terroraksjonane.

Publikum måtte få vita kva som skjedde, kva som kunne komma til å skje, kva som hadde skjedd og kvifor. Den einaste personen som hadde sjanse til å førebu denne mediedekninga, var gjerningsmannen.

Då massemordaren reiste for å drepe, hadde han då også lagt pressepakken klar med bildemateriale, forhistorie, «sjølvbiografi» og grunngiving. Alt like profilert og regissert som PR-materiale brukar vera.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»