Annonse
04:00 - 21. oktober 2011

Tjukke slekta

Er humanisme en menneskerasisme?

Se, hun snakker: Gorillaen Koko lærte seg i forsøk på midten av 1970-tallet døvespråktegn og skal ha fortalt at hun sørget over en katt som døde for mange år siden. foto: Bettmann/CORBIS
Annonse

Menneskerettighetene gjelder én art på planeten: homo sapiens. Én blant millioner av arter. Ifølge Grunnlovens nye «verdiparagraf» skal Norge bygge på den «humanistiske arv». Det står ingenting om respekt for andre arter. Er humanisme en form for artsegoisme? Er vi «menneskerasister»?

Religiøse humanister i Europa har satt mennesket høyest, men har likevel gitt en egenverdi til dyrene, siden de er skapt av Gud. Mennesket kan da bli diktator i dyreparken, eller en omtenksom gartner i Guds hage.

Hva skjer når man erstatter troen på Skaperen med troen på menneskets fornuft? Ledende filosofer i moderniteten satte et skarpt skille mellom mennesket og annet liv. Descartes mente at dyr var som maskiner, de hadde ingen sjel. Og Kant mente vi burde være snille mot dyr, ikke for dyrenes skyld, men fordi dyremishandling kunne utvikle et slemt sinnelag. Moderniteten «frigjorde» oss fra naturen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.