Annonse

Annonse

04:00 - 28. oktober 2011

Steven Pinker: – Empirien støtter mine påstander

– I boken trekker jeg frem John Gray som eksempel på en kommentator som lar sin dysterhet bli drevet av anekdoter og inntrykk snarere enn systematiske analyser av fakta, sier Steven Pinker til Morgenbladet.

Han hadde ikke tid til å la seg intervjue om sin nye bok, men ville kommentere John Grays essay.

– Han siterer folkemordene i det tidligere Jugoslavia til støtte for sitt fatalistiske argument om at ingenting har forandret seg eller noen gang vil forandre seg når det når det gjelder mengden av vold og hat. Men faktaene jeg gjennomgår viser at han ganske enkelt tar feil. Dødsfall i krig går nedover over hele verden. Dødsfall fra folkemord stuper. Det blir også mindre av rasistiske, sexistiske og homofobe holdninger. Og i motsetning til hva Gray sier, forekommer det ikke voldsutbrudd mellom de aller fleste av verdens tilgrensende etniske grupper, skriver Pinker i en e-post.

– Disse faktaopplysningene er dypt pinlige for Gray, så han er nødt til å insistere på at fakta ikke betyr noe. Han mener vi i stedet for å studere data fra organisasjoner som Fredsforskningsinstituttet i Oslo og the Human Security Report Project – som lager objektive tabeller over drap i væpnede konflikter – skal basere våre vurderinger av utviklingen i verden på John Grays intuisjoner.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse