Annonse
04:00 - 09. september 2011

Revolusjonær tenkning

Noam Chomsky skapte en ny språkvitenskap, forandret psykologien fullstendig, og ga filosofien nye oppgaver.

Nesten som fysikk: Noam Chomsky revolusjonerte språkvitenskapen ved hjelp av tung matematikk og logikk. Det fikk ringvirkninger innenfor mange fagfelt når han viste at språk er noe som kan studeres ved hjelp av mange av de samme metodene som naturvitenskapen bruker.
Annonse

«Den famøse» Noam Chomsky kommer til Oslo, kunne Aftenposten på forhånd fortelle om det som var denne ukens happening ved Universitetet i Oslo. Professoren Aftenposten omtalte som «den politiske aktivisten og populærintellektualismens far» fikk mandag og tirsdag applaus fra stappfulle Blindern-tribuner for sine foredrag om bevissthetsfilosofi, om språkvitenskap og til slutt – på Studentersamfundet – om internasjonal politikk.

Kanskje er det den skarpe USA-kritikeren og den selverklærte «anarko-syndikalisten» Noam Chomsky som er mest kjent i den norske avisoffentligheten, men når Blindern-campusen denne uken syntes å dirre av forventning og når studenter og professorer i tusentall flokket seg rundt 82-åringen, skyldes det også at han er blant verdens ubestridt viktigste forskere. Ingen levende vitenskapsfolk blir oftere sitert. Han er til og med inne på alle tiders topp ti, sammen med Darwin, Platon og Marx.

Hvorfor?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»