Annonse
04:00 - 25. februar 2011

Professor Grays anatomi

John Gray er ikke pessimist. Han mener bare mennesket er en uforbederlig synder.

John Gray. Foto: Anna Dietz
Annonse

– Den beste delen av kristendommen er nå for tiden den mest upopulære, nemlig doktrinen om arvesynden, sier John Gray.

Vi sitter på et lite kontor med altfor tung luft i London. Det er en regntung ettermiddag (som engelske ettermiddager ofte er), og den pensjonerte professoren fra LSE ligner arketypen «engelsk professor» med sin formelle, men litt slitte og rufsete påkledning.

John Gray er blant de mest leste nålevende politiske filosofer. Han er blitt kalt Englands fremste «franske intellektuelle», og er uhyre produktiv. Ved siden av sine bøker, der Straw Dogs og Black Mass begge ble bestselgere, skriver han jevnlig for venstrepublikasjonene New Statesman, som bokanmelder, og The Guardian. I fjor kom essaysamlingen Gray’s Anatomy – et ordspill på anatomiboken Gray’s Anatomy av Henry Gray, utgitt første gang i 1858 – og for bare noen uker siden kom The Immortalization Commission, som handler om menneskets kamp for å overvinne dødeligheten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»