Annonse
04:00 - 29. april 2011

Pakistansk politisk smitte i FN

Middelalderen seirer over moderniseringskreftene i Pakistan og Iran, med «religionsfrihet» som brekkjern.

Religiøs politikk: Fazl ur-Rahman, leder for det tidligere regjeringspartiet Jamiat Ulema-e-Islam, taler under en demonstrasjon mot liberalisering av blasfemilovene, Karachi 9. januar. Foto: Fareed Khan/ Scanpix
Annonse

Pakistan og Egypt har vært pådrivere for et opprinnelig iransk initiativ om beskyttelse av islam og middelaldersk sharia i FN. De to landenes regimer har samtidig mottatt massiv vestlig økonomisk og militær støtte. Mens revolusjonen på Tahrir-plassen har åpnet for politiske endringsprosesser i Egypt, infiseres pakistansk politikk mer enn noen gang av religiøst begrunnet vold. Et samrøre av politikk og religion som landet internasjonalt krever beskyttet under dekke av respekt for islam.

I november i fjor ble den første kvinne i Pakistan dømt til døden ved henging for blasfemi. Den 45 år gamle kristne fembarnsmoren Asia Bibi hadde da vært fengslet siden sommeren 2009. Som fattig landarbeider kom Bibi i krangel med noen muslimske kvinner etter at de nektet å drikke vannet hun hentet til dem. De mente vann hentet av en kristen lavkastekvinne var «urent». Noen dager senere ble hun angrepet av en mobb, og politiet brakte henne i sikkerhet på politistasjonen. Der ble det fremmet påstander om at hun hadde krenket profeten Muhammed, og politiet fengslet henne.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Tusenvis av spørsmål er testet ut, og har enten blitt forkastet, revidert eller fått lov å være med.
De færreste mener at kvinner kun kan forstå seg selv og sin fortid gjennom andre kvinner.
Det slår meg at jeg nesten aldri snakker eller skriver om yoga som noe jeg personlig driver med.
Vi ønsker oss mye musikk! Og det tilbyr NRK Klassisk.