Annonse
04:00 - 29. april 2011

Pakistansk politisk smitte i FN

Middelalderen seirer over moderniseringskreftene i Pakistan og Iran, med «religionsfrihet» som brekkjern.

Religiøs politikk: Fazl ur-Rahman, leder for det tidligere regjeringspartiet Jamiat Ulema-e-Islam, taler under en demonstrasjon mot liberalisering av blasfemilovene, Karachi 9. januar. Foto: Fareed Khan/ Scanpix
Annonse

Pakistan og Egypt har vært pådrivere for et opprinnelig iransk initiativ om beskyttelse av islam og middelaldersk sharia i FN. De to landenes regimer har samtidig mottatt massiv vestlig økonomisk og militær støtte. Mens revolusjonen på Tahrir-plassen har åpnet for politiske endringsprosesser i Egypt, infiseres pakistansk politikk mer enn noen gang av religiøst begrunnet vold. Et samrøre av politikk og religion som landet internasjonalt krever beskyttet under dekke av respekt for islam.

I november i fjor ble den første kvinne i Pakistan dømt til døden ved henging for blasfemi. Den 45 år gamle kristne fembarnsmoren Asia Bibi hadde da vært fengslet siden sommeren 2009. Som fattig landarbeider kom Bibi i krangel med noen muslimske kvinner etter at de nektet å drikke vannet hun hentet til dem. De mente vann hentet av en kristen lavkastekvinne var «urent». Noen dager senere ble hun angrepet av en mobb, og politiet brakte henne i sikkerhet på politistasjonen. Der ble det fremmet påstander om at hun hadde krenket profeten Muhammed, og politiet fengslet henne.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.