Annonse
04:00 - 13. mai 2011

På egne ben

Black Swan er en uvanlig sterk fremstilling av edderkoppmorens kvelende nett.

Fortelling om frigjøring: Natalie Portman i Black Swan illustrerer to vesentlige forutsetninger for å bli voksen: frigjøring fra mor og integrasjon av egen seksualitet. «Når filmen griper meg slik den gjør, er det antagelig fordi den visuelt spissformulerer en problemstilling mange har problemer med å finne et språk for,» skriver Siri Erika Gullestad. Foto: Filmweb
Annonse

Filmen Black Swan er en beretning fra operaballettens verden – en nådeløs verden av umenneskelig press med knivskarp konkurranse dansere imellom. Nina (Natalie Portman, som fikk Oscar for rollen) velges ut av den ambisiøse koreografen Thomas Leroy (Vincent Cassel) til å spille hovedrollen i en nyskapende oppsetning av Svanesjøen. Oppsetningen krever at rollene som den hvite svanedronningen og den svarte svanen danses av samme danser. Nina, en strålende vakker ung kvinne, er teknisk perfekt som danser, men uskyldsren og uten den livserfaring og forførende villskap som rollen som den svarte svanen fordrer, den som utkonkurrerer den hvite i kampen om prinsen. Nina bor fortsatt hjemme hos moren. Moren har gitt opp egen ballettkarriere for å få datteren, og vier nå livet til Ninas løpebane som danser. Filmen forteller om Ninas intense og smertefulle kamp i jakten på å fylle sitt livs rolle, i konkurranse med Lily (Mila Kunis) – en danser full av begjær og livslyst. Kampen innebærer sammenbrudd der Nina tidvis mister evnen til å skille mellom fantasi og virkelighet.

Godtar man rammen, kan Black Swan forstås som en historie om frigjøring. I et sterkt billedspråk – analogt til et eventyr eller en myte – forteller den om en ung kvinnes kamp for å stå på egne ben som voksen. Filmen gir derved bilder til et tema jeg som psykolog konfronteres med nesten daglig. Den mytiske eller drømmeaktige strukturen i fortellingen skriver seg inn i en tradisjon jeg tidligere har vært opptatt av som analytisk verktøy i terapirommet. Når filmen griper meg slik den gjør, er det antagelig fordi den visuelt spissformulerer en problemstilling mange har problemer med å finne et språk for. Slik jeg tolker Black Swan, illustrerer den to vesentlige forutsetninger for at kampen for å bli voksen skal lykkes: For det første frigjøring fra mor, for det andre integrasjon av egen seksualitet.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Ideer

«At vi allerede er for mange på jorden burde skremme oss mye mer enn tanken på manglende sykehjemsplasser.»