Annonse
04:00 - 15. april 2011

Nansen kartla hjernens nevroner

Fridtjof Nansens hjerneforskning var så banebrytende at samtiden møtte ham med stor skepsis.

I Bergen: Fridtjof Nansen ved arbeidspulten ved Bergen Museum. Det var her han startet med studiet av sentralnervesystemet hos slimålen. Foto: Billedsamlingene, Universitetet i Bergen
Annonse

Norge har i dag flere forskningsmiljøer som er langt fremme i internasjonal hjerneforskning. De bærer arven videre fra Fridtjof Nansen.

Fridtjof Nansen er et nasjonalt ikon og er verdenskjent som polarfarer og skiløper. Og selvsagt huskes han for sin store humanitære innsats som brakte ham Nobels fredspris i 1922. Men hjerneforskeren Nansen er det ikke mange som snakker om i dag. Det er synd, fordi hans forskning på hjernen var fremragende og fordi han gjennom dette arbeidet la grunnlaget for en sterk norsk tradisjon innen hjerneforskning. To av de første tretten Sentrene for fremragende forskning som ble opprettet i Norge i 2002 kan føre sine slektslinjer tilbake til Nansen.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer