Annonse
04:00 - 03. juni 2011

Med Bibel i Babel

Om den skriftlærde Dylan.

Foto: Getty Images
Annonse

Bob Dylan er en livslang leser. Det vitner sangene hans om. I dem finner vi tallrike referanser til historieverk, diktere fra antikken og frem til vår tid, avistekster og mye annet. Den litterære inspirasjonskilden som er lengst og tydeligst til stede hos Dylan, er likevel Bibelen. Riktignok har han uttalt seg nokså sprikende om saken, særlig i sine første artistår. I et intervju fra 1965 avviser han at han har lest Bibelen: Han har bare «kikket gjennom den». I 1968 uttaler han seg temmelig annerledes: «Jeg har alltid lest Bibelen.» Og til antydningen om at han ikke er av dem som leser i bibler de finner på hotellrom, svarer han: «Vel, du kan aldri vite.»

I et nyere intervju, fra 1991, formulerer Dylan seg atskillig mer entydig:

«Jeg tror på alt Bibelen sier.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»