Annonse
04:00 - 21. januar 2011

Maktens pøl

Mens Presidenten bød på populærkulturell virkelighetsflukt, viser Borgen maktkamp og skandaler med en realisme som får norske politikere til å grøsse.

Splitt og hersk på dansk: Machiavelli har flyttet til det danske Statsministeriet. Borgens statsminister Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) flankert av Bent Sejrø (Lars Knutzon, t.v.) og Kasper Juul (Pilou Asbæk). I Presidenten (under) drømte man derimot om Sokrates. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Annonse

Nesten 1,6 millioner dansker og rundt 300 000 nordmenn fulgte tiende og siste episode av den danske dramaserien Borgen, som skildrer livet til Danmarks første kvinnelige statsminister, Birgitte Nyborg. Borgen føyer seg inn i rekken av danske kvalitetsproduksjoner som Forbrytelsen og Kongekabal med underholdende og innsiktsfulle skildringer av dansk politikk. You campaign in poetry.

You govern in prose, var den tidligere guvernøren i New York, Mark Cuomos, oppsummering av sin egen politiske karriere, og i første sesong av Borgen følger vi Nyborg fra valgkampens poetiske høyder til hverdagspolitikkens grelle sakprosa. Interne maktkamper, overvåkningsskandaler, ulovlige fangetransporter og kampflykjøp er blitt skildret med en treffsikkerhet som har fått det til å gå kaldt nedover ryggen på rødgrønne regjeringspolitikere.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.