Annonse
04:00 - 17. juni 2011

Litt mer oprahfisering, takk

Oprah Winfreys fortolkere i akademia kunne med fordel ha lært litt mer av sitt objekt.

Sped begynnelse: Oprah i studio i Chicago i 1985. foto: charlie knoblock/scanpix
Annonse

Få mediepersonligheter er blitt gjenstand for mer dyptgående analyse enn USAs nylig abdiserte talkshowdronning. I løpet av sine 25 år på tronen er hun blitt tillagt en rekke motstridende betydninger av akademikere, journalister, biografer og ikke minst av sine millioner av fans. Alle kan si seg enige i at hun har vært viktig og innflytelsesrik. Nøyaktig hva hun og programmet hennes derimot har betydd, er det vanskeligere å enes om. I sin bok Oprah: Gospel of an Icon har religionsviter Kathryn Lofton satt Oprah inn i en religionshistorisk sammenheng og tolket hennes betydning og innflytelse med dette som utgangspunkt. Jeg var i Chicago da de siste episodene av The Oprah Winfrey Show ble spilt inn. Med Loftons bok som veiledning forsøkte jeg å sette meg inn i fenomenet, og utforske spørsmålsstillingen: Hva slags betydning har Oprah?

Mytisk. «Whenever I’m asked who my role models are or which women I look up to, I always say ’dead or alive?’ The ’dead’ list is long and diverse. The ’alive’ list only has one name on it: Oprah». Ordene tilhører Madonna og falt under Oprahs avskjedsgalla. Madonna sikter ikke til Oprahs evner som programleder eller kvaliteten på programmet hennes. Hun snakker om Oprahs betydning utenfor tv-verdenen – som forbilde og inspirasjonskilde. Graden av Oprahs suksess er i seg selv inspirerende. Hun eier sitt eget medieimperium, er første afrikansk-amerikanske dollarmilliardær og verdens rikeste self made kvinne. Når vi legger til hennes traumatiske barndom i bunnløs fattigdom, ja da skjønner vi hvorfor hun er omtalt som selve personifiseringen av den amerikanske drømmen.

Lofton beskriver suksessen som intet mindre enn mytisk. Men Madonna har ikke Oprah på listen sin bare av den grunn. Først og fremst beundrer hun Oprah for hennes innsats for dårligere stilte. For var det én tolkning av Oprah som kom frem oftere enn noen annen i det voldsomme medieoppstyret avskjedsepisodene ble gjenstand for, så var det Oprah som velgjører. Hun har donert enorme summer (godt over en milliard kroner) til veldedige formål og viet timevis med sendetid til å dekke humanitære katastrofer og nødhjelpsprosjekter av forskjellig art. Åpenbart noe Hollywood-stjerner og journalister som neppe fulgte programmet hennes med nevneverdig interesse, kunne samle seg om i sine avskjedshyllester.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»
«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»