Annonse
04:00 - 23. september 2011

Litt bedre enn ingenting er godt nok

Bare en ting synes helt sikkert i debatten om antidepressiva: Pillene er langt fra så effektive som man trodde de var.

Illstrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Hvor virkningsfull må en medisin være for at det skal være noen vits? Er det verdt å ofre sexlivet for kanskje å bli bitte litt mindre deprimert? Hva om du blir feit? Og hvor viktig er egentlig placeboeffekten? Dette er blant psykiaternes ømme punkter når de diskuterer bruken av antidepressive medisiner.

Placebo med bivirkninger. I et Morgenbladet-essay om tvang i psykiatrien 22. juli viste forfatter og blogger Ida Jackson til forskning som viser at antidepressive medisiner neppe virker bedre enn narremedisin og at heller ikke antipsykotiske medisiner er helt slik som overlegene vil ha deg til å tro.

Påstandene hentet hun fra USA, der debatten om psykiatriske medisiner i sommer og i høst har blusset kraftig opp etter at Marcia Angell, som tidligere har vært redaktør i tunge New England Journal of Medicine, publiserte en serie kontroversielle essays i New York Review of Books. Der omtalte hun flere nyere bøker som er kritiske til psykiatrien og legemiddelindustrien, deriblant boken The Emperor’s New Drugs: Exploding the Antidepressant Myth, forfattet av en tidligere Harvard-professor ved navn Irving Kirsch.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»