Annonse
04:00 - 19. august 2011

Kristine Bonnevie - en pionér

Norges første kvinnelige professor levde og døde med hodet i høygir.

Godt selskap: Tre professorer ombord på S/S Skagerak under naturforskermøtet i Göteborg 1923: Kristine Bonnevie, Albert Einstein og V.W. Ekman. Foto: Tor Bergeson/ Arkivverket
Annonse

I år kan vi feire at det er hundre år siden Det Norske Videnskaps-Akademi valgte inn sitt første kvinnelige medlem, og til neste år at Norge fikk sin første kvinnelige professor. Det er Kristine Bonnevie det dreier seg om.

Hun ble født i Trondheim i 1872, datter av Jacob Aall Bonnevie, som var kjent skolemann og høyrepolitiker. Han satt flere perioder på Stortinget og virket som Kirke- og undervisningsminister fra 1889 til 1891. Spesielt kjempet han for å styrke matematikk og realfag i skolen.

Kristine er nummer fem i en barneflokk på ni. Moren dør da Kristine er fire år gammel, far gifter seg på ny, og de to siste i ungeflokken, Thomas og Carl, som etter hvert blir kjente jurister, er halvbrødre til de syv første. Ellers blir den eldste søsteren, Honoria, gift med den etter hvert berømte meteorologen Vilhelm Bjerknes, en person som også kommer til å bety mye for Kristine.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.