Annonse
04:00 - 17. juni 2011

Kriminelt dårlig

Et spark til kriminologiens elendige kritikere.

Krimdebatten: Sist ute i koret av stemmer som kritiserer kriminologien er formannen i Fremskrittspartiets ungdom, Ove Vanebo. Men er det riktig at kriminaliteten øker mer enn politianmeldelsene, spør Nicolay B. Johansen. Foto: Frp
Annonse

Hvis du går inn i et rom og rammes av en opplevelse av at alle som er der inne er idioter, er det en ikke ubetydelig fare for at det er noe du ikke har fått med deg. De siste årene har vi sett flere kritikere hevde all verdens elendighet om kriminologien som fag og Institutt for kriminologi og rettssosiologi som sådan. Det hadde vært en stor fordel for kriminologien, den kriminalpolitiske offentlighet og kanskje samfunnet for øvrig om disse kritikerne hadde satt seg litt mer inn i sakene før de pustet seg så voldsomt opp som de gjør.

De siste årene er det i alle fall fire nye kritikere som har meldt seg på i dette koret. Bjarne Hjeltnes var alvorlig bekymret over alle kriminologene som besitter viktige stillinger rundt omkring i det norske samfunn (Aftenposten 6. april 2009). Asle Toje raljerte over hvor dumme kriminologene er i Bergens Tidende (15. april 2009). Og Sylvi Listhaug var ute sommeren 2010 og harselerte med Nils Christie (Aftenposten 28. juni 2010). Sist ute er formannen i Fremskrittspartiets Ungdom Ove Vanebo (Aftenposten 02. mai 2011).

Kritikken er typisk. Det dukker stadig opp kritikk av kriminologi i avisspaltene, fremført med voldsom patos på sviktende kunnskapsgrunnlag. Det kan virke som om kritikerne ikke ser forskjell på uenighet og dumhet. Kan hende forteller formen kritikken får mest om kriminalpolitikken som offentlig felt?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»