Annonse
04:00 - 14. januar 2011

Kommer han til å vinne?

Det dreier seg ikke om Petter Northug, men om angsten hos en nasjon.

Guddommelig: Det ytterste håp eller bare en bløff? Petter Northug jr. under årets Tour de Ski. Foto: Gorm Kallestad/ Scanpix
Annonse

Det kunne kanskje kalles magi eller karisma. Gjermund Eggens tre gull i VM i 1966 var en magisk prestasjon, og fordi andre store resultater uteble, måtte dette stadig mer betraktes som et resultat av guddommelig inngripen. Bjørn Dæhlies helt spesielle gullparade med eventyrlige høydepunkter som femmila i Nagano-OL i 1998, der han stupte over mållinjen, løfter også ham opp i den magiske klassen.

Men aldri har Norge sett en skiløper som i så høy grad befinner seg hinsides det begripelige som Petter Northug. Ute på banen virker det iblant som han er en middelmådighet, ofte langt bak i feltet. Av og til går han også konkurranser med så dårlige resultater at det nesten ikke er til å forstå, som om han ikke var ett menneske, men flere, og vi ikke vet hvem som akkurat i dag bor i hans kropp. Men så har han denne egenskapen som gjør at han når som helst, og ofte i store mesterskap, kan komme bokstavelig talt fra ingenting og som ved et trylleslag forvise alle andre deltagere til en annen klasse.
 

Dette kan ikke skje på bestilling. Det må ikke bli rutinepreget, det må heller ikke komme uten anstrengelse eller vanskeligheter. Den som vinner uten motstand hver gang, har opphørt å være en guddom og blitt en enkel maskin. Overfor denne Inngripen må vi alle være fremmede, den skal slå ned midt blant oss som en nåde, gitt til den som har karisma, som betyr nettopp den som er gjenstand for Guds spesielle kjærlighet (charis) og har fått ta del i Hans nådegave. Slik inngripen kan aldri garanteres, aldri forlanges, bare forventes i hemmelighet slik at den, hver gang den kommer, fremstår i sin riktige skikkelse, nemlig som en egenskap sendt fra et annet sted, en instans der de dødelige ikke har innsyn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»
«Thomas Nordahl utelater langt mer relevante fakta, nemlig statistikken for skriftlige eksamener.»