Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Juksemaker! Pipelort!

Forskere jukser fordi de er juksere.

Strategisk juks: Å jukse er en evolusjonær strategi. For eksempel finnes det ulver som bare later som om de er med på jakten – men som hele tiden holder seg godt unna byttets gevir og klover. Hvis ingen oppdager dem, får de sin «velfortjente» del av kjøttet etterpå. Foto: National Park Service
Annonse

Richard Meinertzhagen er knapt et komma i britisk historie, og han får heller ikke mange linjene i min nylig utgitte bok Juks. Hvordan forskere svindler – og hvorfor det ikke er så farlig … Han gir oss likevel en antydning av hvorfor i hvert fall undertegnede får et så bipolart forhold til vitenskapelig svindel: På den ene siden er det å jukse i vitenskap moralsk forkastelig og potensielt skadelig. På den annen side kan vi ikke la være å bli fascinert av folk som så til de grader bryter med konvensjonene.

Ornitologen Meinertzhagen er hedret med i hvert fall tre biografier. Titler som Warrior: the Legend of Colonel Richard Meinertzhagen og The Meinertzhagen Mystery gir oss en antydning om at det ikke er en helt vanlig fugletitter vi står overfor her.

Richard Meinertzhagen er i dag mest kjent for sitt forhold til en annen, langt mer berømt akademiker: arkeologiprofessoren Indiana Jones. De to hadde to svært heftige møter, det siste i det nåværende Israel en dag i 1917. Meinertzhagen var på den tiden britisk etterretningssjef i Kairo, og planla angrepet på byen Beersheba sammen med T.H. Lawrence. Det var da de innså at de trengte en agent inne i byen som behersket både tyrkisk og arabisk, at Lawrence kom opp med Jones’ navn.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse