Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Juksemaker! Pipelort!

Forskere jukser fordi de er juksere.

Strategisk juks: Å jukse er en evolusjonær strategi. For eksempel finnes det ulver som bare later som om de er med på jakten – men som hele tiden holder seg godt unna byttets gevir og klover. Hvis ingen oppdager dem, får de sin «velfortjente» del av kjøttet etterpå. Foto: National Park Service
Annonse

Richard Meinertzhagen er knapt et komma i britisk historie, og han får heller ikke mange linjene i min nylig utgitte bok Juks. Hvordan forskere svindler – og hvorfor det ikke er så farlig … Han gir oss likevel en antydning av hvorfor i hvert fall undertegnede får et så bipolart forhold til vitenskapelig svindel: På den ene siden er det å jukse i vitenskap moralsk forkastelig og potensielt skadelig. På den annen side kan vi ikke la være å bli fascinert av folk som så til de grader bryter med konvensjonene.

Ornitologen Meinertzhagen er hedret med i hvert fall tre biografier. Titler som Warrior: the Legend of Colonel Richard Meinertzhagen og The Meinertzhagen Mystery gir oss en antydning om at det ikke er en helt vanlig fugletitter vi står overfor her.

Richard Meinertzhagen er i dag mest kjent for sitt forhold til en annen, langt mer berømt akademiker: arkeologiprofessoren Indiana Jones. De to hadde to svært heftige møter, det siste i det nåværende Israel en dag i 1917. Meinertzhagen var på den tiden britisk etterretningssjef i Kairo, og planla angrepet på byen Beersheba sammen med T.H. Lawrence. Det var da de innså at de trengte en agent inne i byen som behersket både tyrkisk og arabisk, at Lawrence kom opp med Jones’ navn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.
Hvordan forholder Den norske Forfatterforening seg til Schiøtz’ gjentatte bruk av foreningens beklagelse?