Annonse
04:00 - 22. juli 2011

«Ikke ille» og «helt forjævlig»

Jeg har vært innlagt på sykehus der jeg er blitt sett som menneske og på sykehus der jeg er blitt redusert til en ansiktsløs, vanskelig pasient.

Annonse

Sitatet er fra dagboken min fra den første innleggelsen min på psykiatrisk.

Jeg har nå vært profesjonell gærning i seks år. Jeg har hatt ni psykologer og tre psykiatere. Jeg har vært pasient ved fire ulike distriktspsykiatriske sentre og har hatt ni sykehusinnleggelser på tre forskjellige psykiatriske sykehus. Jeg har rett på antipsykotiske medisiner på blåresept. Jeg har fire ulike diagnoser, avhengig av hvilken del av behandlingsapparatet du spør. Jeg skriver ikke denne teksten som fagperson, men jeg liker å tro at jeg har noe å si likevel. Når du diskuterer tvang og psykiatri, diskuterer du livet mitt.

Marit Slotnæs etterlyser i Morgenbladet 24. juni noen som har positive opplevelser med tvang, og jeg tenkte jeg skulle svare henne på det. Tvangsopplevelsene mine kan deles inn i to kategorier: «Ikke ille» og «helt forjævlig». Hva kjennetegnet tvangen som ikke var «ille?» Det skjedde i en setting der jeg kjente behandleren, kjente meg trygg og følte meg sett. Et lavmælt, men bestemt «Beklager Ida, men du kan ikke gå hjem sånn som du er nå» fra psykologen du snakker med hver dag, fremstod som rimelig oppførsel. Selv om det var frustrerende å bli overkjørt, skjønner den versjonen av meg som kan skrive en sammenhengende tekst at den versjonen av meg som ikke har sovet på fire døgn ikke vet sitt eget beste. Hovedpoenget mitt er at for at en tvangsinnleggelse skal oppleves som «ikke ille», må du ha et godt forhold til behandleren din: Hvis psykologen ikke ser meg, hvordan skal hun kunne se om jeg er ved mine fulle fem eller ei?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse