Annonse
04:00 - 15. april 2011

Ikke en psykologisk tilstand

Forskning kan ikke fastslå at personer som stammer er mer engstelige enn personer som ikke stammer.

Teknikk – og mot: I filmen Kongens tale utvider kong George VI gradvis sin personlige komfortsone og reduserer fryktnivået; en forutsetning for at behandlingen mot stammingen skal kunne lykkes. Foto: Filmweb
Annonse

I filmen Kongens tale møter vi den britiske tronarvingen Albert, far til nåværende dronning Elisabeth av England. Kongens tale er historien om hvordan Albert, som ble kong George VI, fikk hjelp av den australske talepedagogen Lionel Logue til å få kontroll over stammingen sin. Filmens tittel viser til talen kongen skulle holde på radio for hele Storbritannia da engelskmennene gikk til krig mot Tyskland. Filmen formidler gjennom strålende skuespillerprestasjoner en rørende historie krydret med humor. Manusforfatteren David Seidler stammet selv som barn og har uttalt at han fant trøst i at landets konge stammet.

 

Opp gjennom tidene har det versert mange myter forbundet med talevansken stamming. En har undret seg over om denne talevansken var smittsom, eller om et latteranfall kunne fremprovosere stamming. En har også lurt på om et barn begynte å stamme hvis noen kilte det. Fortsatt er det noen som tror at stamming er psykisk betinget, og at personer som stammer er mer nervøse eller engstelige enn andre. I dag har vi imidlertid mer kunnskap om stammingens natur enn tidligere, og vi vet at slike spekulasjoner ikke har rot i virkeligheten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»