Annonse
04:00 - 15. april 2011

Ikke en hvilken som helst skiløper

Det er trist å se at Fridtjof Nansen gang på gang blir redusert til skiløper og polfarer.

Humanisten: Fridtjof Nansen var en dyktig tegner, leder, forfatter, oppdager, fotograf, antropolog, oseanograf, hjerneforsker, PR-mann, kvinnebedårer, taler, diplomat, politiker – listen kunne vært mye lengre. Ikke minst var han en stor humanist. Her er han ved arbeidsbordet sitt på Polhøgda, 1910. Foto: Anders Beer Wilse/ Norsk Folkemuseum
Annonse

Regjeringen har utropt 2011 til Nansen-Amundsen-året. 10. oktober er det 150 år siden Fridtjof Nansen ble født, og 14. desember er det 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen. Men hva hadde de to individene egentlig til felles?

Noe er sikkert: Sammenslåingen av markeringen av Nansens 150-årsjubileum og markeringen av at Amundsen nådde Sydpolen, gir en sammenblanding av de to enkeltpersonene. For Nansens del er det en ulempe. Han blir redusert til polarhelt. Han var så mye mer. Amundsen var i grunnen ikke det.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»