Annonse
04:00 - 27. mai 2011

Har ikke råd til jenter

Abort er en privatsak i India også. Derfor velges jentefostre bort.

Kampanje for jentebarn: Plakat i New Delhi oppfordrer til flere jentefødsler. Indiske myndigheter har innført lovforbud mot å oppgi kjønn ved ultralydundersøkelser, men regelverket brytes i stor utstrekning. Foto: Raveendran/Scanpix
Annonse

De foreløpige resultatene fra Indias nye folketelling viser at det nå fødes betydelig færre jenter enn gutter, spesielt i rike delstater i nord, og skjevfordelingen øker. Normalt fødes det i overkant av 950 jenter per 1000 gutter i en gitt befolkning. Forholdstallet mellom jenter og gutter under seks år i India har sunket fra 927 til 914 jenter per 1000 gutter fra 2001 til 2011. I enkelte delstater i Nord-India er ubalansen enda større. Norske medier fremstiller indiske mødre som ofre for svigerfamilier, gammeldags økonomisk tenkning eller mobile klinikker for fosterdiagnostikk og kaller det en «kampanje mot jenter». Men også indiske kvinner foretar strategiske valg innenfor strukturelle rammer der gutter fyller viktige roller. Eksempelet med kvinnen nedenfor illustrerer dilemmaene indiske kvinner står overfor.

 

Suri er en landsbykvinne fra fjellstaten Uttarakhand. Hun er i midten av tredveårene og har høy utdannelse. Hun har tre døtre og en sønn når vi møter henne høsten 2008. Hun vrir seg når hun snakker om alle barna og graviditetene; hun er flau over å ha fått så mange barn – hun, en moderne og utdannet kvinne. Som sine naboer legger Suri og mannen vekt på at jentene skal få en god utdannelse og muligheter til å komme seg vekk fra landsbylivets slit. Da de to eldste døtrene var små, underviste Suri på en skole i landsbyen, men før nummer tre ble født, sluttet hun i jobben. Enten hun jobber eller ikke, må hun delta i jordbruksarbeidet for at økonomien skal gå rundt og familien få mat. Mannen til Suri er lærer i en halvoffentlig skole hvor man kan tjene ti ganger mer enn der hun jobbet. Han jobber hardt for at skolen skal bli innlemmet i det offentlige skolesystemet. Da vil lønnen hans dobles, og han vil nyte godt av andre rettigheter knyttet til arbeid i offentlig sektor, som oppsigelsesvern og uføre- og alderspensjon – rettigheter han ikke har tilgang til i dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»
«Thomas Nordahl utelater langt mer relevante fakta, nemlig statistikken for skriftlige eksamener.»