Annonse
20:34 - 17. november 2011

Hans kamp

Karl Ove Knausgård angriper en Hitler-lesning som tar ondskapen for gitt.

Annonse

Det måtte vel komme etter alt oppstusset rundt tittelvalget: I bind 6 av sitt romanverk Min kamp skriver Karl Ove Knausgård flere hundre sider som er sentrert rundt Adolf Hitlers selvbiografi av samme navn. Han får noen til å gå til innkjøp av 1942-utgaven for seg, og setter i gang lesningen. I tillegg har han August Kubizeks og Ernst Hanfstaengls bøker fra da de var Hitlers venner, henholdsvis rundt 1910 og på 1920-tallet og han har Ian Kershaws Hitler-biografi Overmot og nederlag.

Det er fristende å si at den boken som får hardest kritikk er Kershaws, selv om det teknisk sett ikke er sant, for Knausgård mener at Hitlers Min kamp er et eneste lang, ureflektert smørje av forurettet, smakløs, småborgerlig hatefullhet. Hvilket forøvrig er spot on.

Men det Knausgård har gjort med Kershaw, og som danner introduksjonen til hans Hitler-studium, er å ta for seg de passasjene i Kershaws bok hvor bare Kubizek eller Hanfstaengl er kilde, og sammenligne, og det han finner der, bekymrer ham.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»