Annonse
04:00 - 12. august 2011

Fugleperspektivet

Hvorfor har den hvite mann alt og den svarte mann nesten ingenting?

Pass på! Antropologi, geografi, evolusjonær biologi, smittelære og fugleforskning - alt var nødvendig for at Jared Diamond skulle klare å besvare historiens mest grunnleggende spørsmål. Bildet er av Diamond i Papua Ny-Guinea under opptak til National Geographics serie om Diamond og hans teorier, Guns, Germs and Steel fra 2005. Foto: National Geographic
Annonse

Dette spørsmålet fikk amerikanske Jared Diamond - riktignok litt annerledes formulert - første gang på 1970-tallet under et forskningsopphold på Papua Ny-Guinea. Men han ventet 25 år med å svare, til 1997, da han utga Guns, Germs & Steel. Boken fikk Pulitzerprisen og regnes i dag som en populærvitenskapelig klassiker. Ifølge forlaget har den solgt «millioner». Forfatteren skriver at boken kan oppsummeres i én setning, slik: «Historien tok ulik retning for ulike folkeslag på grunn av ulike miljøforhold, ikke på grunn av biologiske forskjeller mellom folkeslagene selv.»

- Hvorfor ble Guns, Germs & Steel en så stor suksess?

- To grunner: Den omhandler det som er det største og mest opplagte faktumet om historien, og den gir det en overbevisende forklaring i et språk som er lett å forstå, sier Jared Diamond.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.