Annonse
04:00 - 12. august 2011

Fugleperspektivet

Hvorfor har den hvite mann alt og den svarte mann nesten ingenting?

Pass på! Antropologi, geografi, evolusjonær biologi, smittelære og fugleforskning - alt var nødvendig for at Jared Diamond skulle klare å besvare historiens mest grunnleggende spørsmål. Bildet er av Diamond i Papua Ny-Guinea under opptak til National Geographics serie om Diamond og hans teorier, Guns, Germs and Steel fra 2005. Foto: National Geographic
Annonse

Dette spørsmålet fikk amerikanske Jared Diamond - riktignok litt annerledes formulert - første gang på 1970-tallet under et forskningsopphold på Papua Ny-Guinea. Men han ventet 25 år med å svare, til 1997, da han utga Guns, Germs & Steel. Boken fikk Pulitzerprisen og regnes i dag som en populærvitenskapelig klassiker. Ifølge forlaget har den solgt «millioner». Forfatteren skriver at boken kan oppsummeres i én setning, slik: «Historien tok ulik retning for ulike folkeslag på grunn av ulike miljøforhold, ikke på grunn av biologiske forskjeller mellom folkeslagene selv.»

- Hvorfor ble Guns, Germs & Steel en så stor suksess?

- To grunner: Den omhandler det som er det største og mest opplagte faktumet om historien, og den gir det en overbevisende forklaring i et språk som er lett å forstå, sier Jared Diamond.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»