Annonse
04:00 - 12. august 2011

Fugleperspektivet

Hvorfor har den hvite mann alt og den svarte mann nesten ingenting?

Pass på! Antropologi, geografi, evolusjonær biologi, smittelære og fugleforskning - alt var nødvendig for at Jared Diamond skulle klare å besvare historiens mest grunnleggende spørsmål. Bildet er av Diamond i Papua Ny-Guinea under opptak til National Geographics serie om Diamond og hans teorier, Guns, Germs and Steel fra 2005. Foto: National Geographic
Annonse

Dette spørsmålet fikk amerikanske Jared Diamond - riktignok litt annerledes formulert - første gang på 1970-tallet under et forskningsopphold på Papua Ny-Guinea. Men han ventet 25 år med å svare, til 1997, da han utga Guns, Germs & Steel. Boken fikk Pulitzerprisen og regnes i dag som en populærvitenskapelig klassiker. Ifølge forlaget har den solgt «millioner». Forfatteren skriver at boken kan oppsummeres i én setning, slik: «Historien tok ulik retning for ulike folkeslag på grunn av ulike miljøforhold, ikke på grunn av biologiske forskjeller mellom folkeslagene selv.»

- Hvorfor ble Guns, Germs & Steel en så stor suksess?

- To grunner: Den omhandler det som er det største og mest opplagte faktumet om historien, og den gir det en overbevisende forklaring i et språk som er lett å forstå, sier Jared Diamond.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»