Annonse
04:00 - 01. juli 2011

Fra sport til transport

Hva betyr det å være syklist, og ikke bare en som sykler?

Annonse

ESSAY De siste par årene har jeg eksperimentert med mitt daglige liv på sykkelen. Før suste jeg rundt i trafikken med spesialisert sykkelbekledning og en lett og lynrask treningssykkel. Nå har jeg gått over til vanlige klær og en seks kilo tyngre bysykkel med kurv og bagasjebrett.

Og resultatet?

La meg illustrere med en scene fra en fortauskant en forsommerdag i 2011: En eldre herre skal krysse gaten, og strener rett ut i veien - noen meter foran meg og sykkelen min. Vi oppdager hverandre litt sent. Bremsene mine hugger i for å unngå kollisjon. Mannen skvetter til. I løpet av dette første, lille øyeblikket røper blikket hans alt - der han bråstopper i det jeg kommer ut av blindsonen: «Hersens sykkelfantomer i tights som raser rundt i byen og skremmer bilister, fotgjengere og fanden på flatmark! Hvem tror dere at dere er?»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.
Hvordan forholder Den norske Forfatterforening seg til Schiøtz’ gjentatte bruk av foreningens beklagelse?