Annonse
04:00 - 25. februar 2011

Feel-good på bunnen

Vi lever i en verden der alt er mulig, ifølge John Erik Riley, og det må gjenspeiles i litteraturen.

«Man er vel alltid seg selv lik»: John Erik Riley på Litteraturhuset 17. februar.
Annonse

– Jeg tenkte vi kunne begynne på begynnelsen. Heimdal, California. Hva slags sted er det?

– Da jeg begynte å skrive hadde jeg én scene, og det var hovedpersonen, tv-kokken Balder Mehamn, som fikk et sammenbrudd på direkten. Etter hvert som jeg skrev måtte jeg spørre meg: Hvorfor det? Det viste seg at Balder var kulturelt delt, både norsk og amerikansk. Men han måtte også komme fra et sted, og på et tidspunkt slo det meg: Hadde det ikke vært morsomt om han kom fra en norsk by på California-kysten? Jeg kjente til Solvang fra før, det er et dansk Disneyland mellom Los Angeles og San Francisco, og bestemte meg for å lage en slags norsk versjon av den og se hva som skjedde.

– Du har gått utførlig til verks. I fotnotene er det for eksempel en Wikipedia-artikkel om Heimdal. Du har gitt byen en historie, et klima, en topografi, og så videre. William Faulkner skapte seg sitt eget lille frimerke av land med Yoknapatawpha County, og science fiction- og fantasy-litteraturen er full av litterære verdener. Hva er fascinasjonen ved å bygge seg et sånt sted?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»