Annonse
14:11 - 28. november 2011

Et forsvar for umoralen

Det var først på 1950-tallet Norge mistet dyden. Er den på vei tilbake?

Provoserende: Første utgave av Krydder kom i 1946. Illustrasjon fra boken Da Norge mistet dyden, som er ute nå.
Annonse

Det norske kristenfolket som alltid har følt et særlig ansvar for sin nestes seksualliv, ser nok en gang på et opplyst kjønn med dyp uro og engstelse. Denne gangen er årsaken til angsten at NRK har kringkastet en orgasme til nasjonen.

For oss som har fulgt den norske kulturkampen fra starten av, fremstår dagens avisdebatt om NRKs Trekant som et møte med en verden av i går. Den eneste forskjellen er at nå er det tilsynelatende moralistene som representerer det opprørske mindretallet, mot den liberale hovedstrømmen.

Den gang det var makt i de foldede hender og den moralske majoriteten hadde definisjonsmakten, kunne man sende sine fordømmelser av avvikene fra den kristne kulturarven ut fra en priviligert posisjon. Karl Evang var en av dem som ble rammet av bannstrålen. På begynnelsen av 1930-tallet gikk han på barrikadene med Populært Tidsskrift for Seksuell Oplysning. Mot den kristne virkelighetsforståelsen ville han kjempe frem et nytt syn på moral, seksualitet og kropp.

Og kristenfolket raste. Evang var Norges største forbryter, han var pervers seksualist og ungdomsforfører. Tidsskriftet ble anmeldt for pornografi. Bispinne Petra Fleicher mente det var fylt med gemenhet og truet ungdommens renhetsideal.

Det var imidlertid først på 1950-tallet Norge mistet dyden. Samfunnsmoralen var fremdeles forankret i den kristne kulturarven, men opprøret mot den totalitære, paternalistiske moralen kom nå på bred front. Det som skapte størst panikk var det skitne og lave som truet nedenfra, fra smussblader som Krydder, Cocktail, Kriminaljournalen og Verden Rundt. Man lot seg forferde av «studier» av erotisert nakenhet, «studier» som toppet seg i bilder av nakne kvinner med frodig kjønnshår.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»