Annonse
04:00 - 21. oktober 2011

En naken sjel i et nakent legeme

Fridtjof Nansen ber jo om å få kaste klærne, mener biograf Tor Bomann-Larsen. Andre biografer ser helst at polarhelten beholder tøyet på.

Akten: Fridtjof Nansen sendte seks nakenfotografier av seg selv til Brenda Ueland.Tre av dem er gjengitt i Eric Utnes bok Nansens siste kjærlighet. Foto fra boken/Orfeus forlag
Annonse

Nakenbildene og de erotiske brevene av vår nasjonalhelt Fridtjof Nansen var ikke med i Carl Emil Vogts to bøker om Nansen, Nansens kamp og årets biografi Fridtjof Nansen. Mannen og verden. I den siste boken var Nansens forhold til den 30 år yngre Brenda Ueland omtalt, men materialet som nå er publisert i boken Nansens siste kjærlighet er ikke gjengitt. «Jeg synes brevene er private. Å offentliggjøre bildene han sendte henne, synes jeg er svært problematisk. For meg er det snakk om å beskytte en eldre mann som brevveksler med sin yngre venninne,» sa Vogt til Aftenposten sist lørdag.

Heller ikke Karin Berg, som i 2004 ga ut boken Nansen og hans kvinner, valgte å ta med det intime materialet i boken sin. Hun mener den nye utgivelsen ikke gavner noen, og «ikke kaster nytt lys over Nansen verken som menneske eller som mann».

Ivo de Figueiredo, forfatter av en rekke biografier, deriblant to bind om Henrik Ibsen, deler ikke de to Nansen-biografenes vurdering av brevene og nakenbildene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Tusenvis av spørsmål er testet ut, og har enten blitt forkastet, revidert eller fått lov å være med.
De færreste mener at kvinner kun kan forstå seg selv og sin fortid gjennom andre kvinner.
Det slår meg at jeg nesten aldri snakker eller skriver om yoga som noe jeg personlig driver med.
Vi ønsker oss mye musikk! Og det tilbyr NRK Klassisk.