Annonse
04:00 - 18. februar 2011

En moderat opplysningsmann

Sett fra Norge er Abid Raja bare en talsmann med et synspunkt. I en europeisk kontekst blir han en del av en antiliberal tendens. Hva er det han står for med sine to bøker, Talsmann (2008) og Dialog (2010)?

Uvurderlig informasjon: Abid Raja setter ømme punkter på dagsordenen. Bøkene hans inneholder ikke originale synspunkter, men bidrar med uvurderlig informasjon, mener Jens-Martin Eriksen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Annonse

De siste årene har det sett ut til at den politiske modernitetskritikken har fått et overtak i Europa. Den er imidlertid ikke noen entydig bevegelse, i likhet med mange andre tendenser. Den spenner fra en fascistoid, kristennasjonalistisk vekkelse av den typen vi for eksempel ser i Serbia, til nasjonalkonservative, verbalt radikale folkepartier i Vest-Europa og andre tendenser som er direkte uforenlige med det liberale demokratiet.

I Serbia fikk den radikale presidentkandidaten Tomislav Nikolic knapt 48 prosent av stemmene ved presidentvalget i 2008. Nikolic er tidligere formann for partiet til Vojislav Seselj, som nå sitter i fengsel i Haag, siktet for krigsforbrytelser. Kirken er nærmest forlovet med en autoritær klerikal bevegelse, Dveri Srpska, som kjemper mot mindretallsrettigheter, mot individets rettigheter og for et monokulturelt, kristent Serbia. De er antimuslimske, anti-gay, antifeministiske – i det hele tatt imot alt de oppfatter som dekadent, vestlig kulturrelativisme. Jeg opplevde det senest på nært hold da jeg skrev en reportasje fra demonstrasjonene mot Gay Pride i Beograd i oktober i fjor. 500 kampkledte politibetjenter måtte stenge av hele byen for å beskytte homomarsjen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»