Annonse
04:00 - 29. juli 2011

En del av det menneskelige

Ondskap er ikke sykt. Sykdom er ikke ondt.

Annonse

Det er naturlig å håpe på omfattende straff, og dermed lidelse, for attentatmenn som frarøver andre mennesker livet. Det er også naturlig å tenke at mennesker som er kapable til å gjøre slike grufulle handlinger, må være syke. Men ondskap er ikke sykt. Og sykdom er ikke ondt. Mordere er enten tilregnelige eller de er det ikke. Om vi prøver å gjøre ondskap til noe sykt, svekker vi kampen for det gode. Syke trenger støtte. Onde trenger å bli stilt til ansvar. For den syke finnes håp. For den onde finnes kun anger og omvendelse.

I Norge finnes fire utfall etter beviselige, alvorlige forbrytelser: dom til fengselsstraff, dom til forvaring, dom til omsorg eller dom til tvunget psykisk helsevern (psykiatrisk behandling). Det er tilstanden i gjerningsøyeblikket og gjentagelsesfaren som blir lagt til grunn.

Gjorde du de straffbare handlingene med full og overlagt viten, dømmes du til fengsel. Er faren stor for at du vil komme til å gjøre det på nytt, dømmes du til forvaring. Gjorde du det fordi du ikke visste bedre som følge av at du har lav IQ (55), dømmes du til omsorg. Gjorde du det fordi du i gjerningsøyeblikket var aktivt og omfattende psykotisk, dømmes du til behandling.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Tusenvis av spørsmål er testet ut, og har enten blitt forkastet, revidert eller fått lov å være med.
De færreste mener at kvinner kun kan forstå seg selv og sin fortid gjennom andre kvinner.
Det slår meg at jeg nesten aldri snakker eller skriver om yoga som noe jeg personlig driver med.
Vi ønsker oss mye musikk! Og det tilbyr NRK Klassisk.