Annonse
04:00 - 08. juli 2011

Du skal lære lengsel

Systemargumentet «likhet for loven» lød så forferdelig hult.

Illusjon om nødvendighet: Maria Amelie ble utvist fra Norge. En annen beslutningstager kunne utvilsomt ha gitt henne opphold innenfor reglene, skriver Rune Berglund Steen. Foto: Filippov Alexei/Scanpix
Annonse

UDI har lenge vært en av Norges største arbeidsplasser for jurister. Utlendingsforvaltningens formidable vekst speiler ønsket om absolutt kontroll med et område som er absolutt politisk: Hvem skal ut og hvem skal inn.

Det siste året har jeg merket meg flere avisinnlegg hvor innvandrere fra vestlige land eller deres norske familie tegner et svært negativt bilde av møtet med utlendingsforvaltningen. Ingen erfaringer med andre deler av norsk forvaltning synes å ha forberedt dem på mistroen de har møtt, og tidvis den rene uviljen. Likevel kommer vi nok aldri til å se Jens Stoltenberg love i en valgkampsending at det skal skinne av utlendingsforvaltningen. Det har vært mye fokus på å bygge barrierer, lite på å finne løsninger for de mange som er avhengige av en velfungerende utlendingsforvaltning for sitt grunnleggende velvære og opprettholdelsen av sine menneskelige rettigheter.

Som et åpenbart eksempel har jeg hørt politikere snakke om å få ned saksbehandlingstiden siden jeg begynte å jobbe med dette i 1999. Stadig er det slik at det kan ta både ett og to år før forvaltningen avgjør om du skal få leve sammen med ektefelle og barn. Oppstår det en eller annen form for komplikasjon, risikerer man at saksbehandlingstiden flerdobles.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»